Aujam slēpes un prom uz kalniem


Sagatavot izdrukai
Rūdītākajiem kalnu slēpošanas meistariem gatavošanās iekarot jaunas nogāzes vairs grūtības nesagādā, taču iesācējiem lieti noderēs padomi, kam pievērst uzmanību.

Slēpes

Ja ir nodoms nopietni apgūt kalnu slēpošanas māku, labākais risinājums — iegādāties pašam savu ekipējumu, nevis katru reizi tērēt naudu tā nomāšanai.

[pic][slepes.jpg]Veikala "Hawaii express" vadītājs Artūrs Koks iesaka vispirms atbilstoši augumam un svaram izvēlēties slēpes. Jo cilvēks smagāks, jo cietākas (līdz ar to arī dārgākas) slēpes viņam nepieciešamas. Pēdējos gados slaloma slēpes ražo ar parabolisku izliekumu starp sānu malām, kas pa nogāzi ļauj veikt pagriezienus noteiktā rādiusā. Šis lielums ir uzrakstīts uz slēpes un norāda mazāko loku metros, kādu var izveidot maksimālā griezienā. Vidējiem kruīziem pa kalnu vēlamais rādiuss ir 16 — 17 metri, slaidu loku cienītājiem — 21 metrs, bet ar vismazākā 11 metru rādiusa slēpēm var braukt izteiktā "karvinga" stilā. Tās prasa augstu profesionalitāti, jo jāvada dziļā iesēdienā, kājas turot plecu platumā. Slēpotājs ar lielāku svaru slēpju virsmu deformē stiprāk, tādēļ slēpēm jābūt no materiāla, kas vairāk pretojas viņa svaram. Vislētākās apmācībai domātās kalnu slēpes par apmēram divarpus latiem stundā var iznomāt pie kalnu trasēm tepat Latvijā. Labas slēpes nomāt iespējams arī veikalos. Tas diennaktī maksās no sešiem līdz divpadsmit latiem. Izplatītākie ir maldi, ka jāpērk tikai dārgākās, sporta klases parametru slēpes. Taču nemākulim vai cilvēkam, kurš pārvērtē savu prasmi, tās sagādās tikai nepatikšanas un neērtības, jo prasa piedomāt pie katras kustības un radīs lieku sasprindzinājumu. Jo slēpes būs mīkstākas, jo vairāk tās piedos slēpotāja kļūdas, toties ātrāk nodils. Ilgstošai lietošanai ieteicams pirkt vidēja līmeņa kalnu slēpes, kas maksās 215 — 300 latus, ieskaitot stiprinājumus. Tehnoloģiskā pilnveidojuma ziņā pēdējos gados līderos izvirzījušās firmas "Fischer" ražotās slēpes. Ar tām vienkārši ir vieglāk slēpot. Daudz neatpaliek "Salamon", "Nordic", "Elan" ražojumi, bet "Blizzard" slēpes ir lētākas. Galvenais, kas jāievēro: ja svars normāls, jāizvēlas par augumu 10 centimetrus īsākas slēpes. Piemēram, ja slēpotājs ir 1,80 metrus garš, svaram jābūt ap 85 kilogramiem un derēs 1,70 metrus garas slēpes. Lielai daļai speciālā inventāra veikalu ir savas darbnīcas, kurās slēpes vasko un asina to malas. Jaunākajiem modeļiem malas ir pārklātas ar plazmu, tādēļ par asināšanu nav jāuztraucas divas trīs sezonas. Tāpat atvieglota ir zābaku stiprinājumu izvēle — pēdējā laikā tie nāk komplektā ar slēpēm. Ar vienu skrūvi stiprinājumus iespējams pieregulēt jebkuram zābaku izmēram.

Zābaki, zeķes, cimdi

Zābaki ir tā slēpošanas ekipējuma sastāvdaļa, kurai jāvelta visvairāk laika un uzmanības. No drošības viedokļa ļoti svarīgi izvēlēties īstā lieluma zābakus. Tiem jāder kā uzlietiem, lai pagriezienos uz kalna kājas zābakos nestaigātu. Citādi būs grūti slēpes vadīt, toties itin viegli iedzīvoties traumās. Iesācējus apmierinās zābaki par 70 — 80 latiem. Parastā kļūda — baidoties no salšanas, pērkot apavus, tiek ierēķināts vilnas zeķes biezums. Taču pamazām cilvēki sāk apzināties speciālo slēpošanas zeķu priekšrocības. Tās ir tikpat plānas kā parastās, veidotas no materiāla, kas uzsūc sviedrus un līdz ar to nesaldē kājas.

Dažādais auduma blīvums nodrošina ciešu piekļaušanos kājas formai. Zeķu cena svārstās no 8 līdz 16 latiem. Ne mazāk svarīgi, lai slēpojot nesaltu rokas. Droši var pirkt slēpošanas cimdus no "Gorotex" un "Tinsulin" materiāliem. Nekādas vainas nav arī parastajiem dūraiņiem, jo tajos pirksti ir kopā un labāk saglabā siltumu. Vienīgi sākumā būs neērtāk satvert nūju. Cena atkarīga no cimdu materiālu salikumiem un kvalitātes — vidēji 25 lati.

Nūjas

Izvēloties slēpju nūjas, būtiski atcerēties, ka nobraucienā tām galvenokārt jāpilda līdzsvara funkcija un tikai ceļā līdz bugelim tās kalpos atbalstam. Tādēļ satvērienā rokai ar nūju jāveido gandrīz deviņdesmit grādu leņķis, nerēķinot iegrimi sniegā. Vieglāk nūju piemērīt, satverot to aiz nepareizā gala. Nūjas ražo no dažādiem materiāliem, bet optimālais risinājums — alumīnija nūjas. Vieglākas un izturīgākas par tām ir stikla šķiedras nūjas, taču arī dārgākas. Grafita nūjas cenas ziņā ierindojas starp alumīnija un stikla šķiedras nūjām. Tās ir gana vieglas, bet neizturīgas pret asiem triecieniem; maksā 12 — 25 latus.

Ķiveres un brilles

To, ka slēpot drošāk ir ķiverē, parasti saprot pēc pirmā nopietnā kritiena. Ķiveres cena 38 — 40 lati. Tai ir ventilācijas mehānisms, galva tiek pasargāta no iespējamiem sasitumiem un vēja. Dažus cilvēkus lietot ķiveri attur nepatīkamā sajūta, kas pārņem pirmajā brīdī pēc tās uzlikšanas.

Ilgāku laiku atrodoties kalnos, acis nogurst no spēcīgās gaismas, ko atstaro sniegs. Tādēļ obligāti nepieciešamas ir saulesbrilles vai slēpošanas brilles. Universālai izmantošanai vislabāk pirkt slēpošanas brilles ar oranžu aizsargfiltru, kas simtprocentīgi pasargās acis no ultravioletajiem stariem un ļaus arī labi saskatīt reljefu. Slēpošanas brillēm ar vienu filtru (14 — 20 lati) pastāv iespēja, ka, pastāvot lielai temperatūru atšķirībai, kalna pakājē tās aizsvīdīs. Brillēm ar diviem filtriem kondensāts neveidosies. Cena no 25 latiem, bet modeļiem ar maināmiem filtriem — 30 lati. Slēpotājiem, kuri valkā optiskās brilles, domātas īpašas virs tām nēsājamas slēpošanas brilles. To priekšrocība — neļauj vējam kairināt acis, jo cieši pieguļ sejai.

Apģērbs

Lai patīkami justos visu garo slēpošanas dienu, jābūt arī atbilstošam apģērbam. Galvenais — jakām un biksēm jāelpo, jāaizvada prom liekais ķermeņa siltums. Aktīva slēpotāja apģērba mitruma caurlaidības koeficientam jābūt no 3000 līdz 10000 g/cm3, bet elpošanas koeficientam — no 2000 g/cm3, kas norādīts uz birkas. Lai iesācējs visus nepārsteigtu ar pārmērīgu šiku, pirmajās sezonās labi noderēs jaka arī par 70 un bikses par 50 latiem.

Slēpošanas iespējas ārzemēs

[pic][kalns.jpg]Zinot nepastāvīgos laika apstākļus Latvijas ziemā, daudzi slēpošanas fani noteikti sirdī lolo sapni par braucienu paslēpot kādā ziemas atpūtas centrā ārpus Latvijas, kur vienmēr ir gan kvalitatīvs sniegs, gan augsts apkalpošanas līmenis.

Ar autobusu

Latvijas tūrisma firmām visplašākais piedāvājums ir uz Austrijas un Itālijas slēpošanas kūrortiem. Starp tūroperatoriem līderis šajā segmentā ir tūrisma firma "Gorbants", kuras ofiss šoruden pārcēlies uz jaunām telpām Stabu ielā 83/85. Tālrunis 7844944.

- Itālija. No 25. decembra līdz 25. februārim akcijas "Mēs mīlam Sella Rondu" ietvaros iepazīšanās ceļazīmes cena no 289 eirām (bez ēdināšanas un pacēlājiem) līdz 605 eirām (ar brokastīm, vakariņām un septiņu dienu pacēlāju karti visam "Dolomiti Superski" reģionam). "Sella Ronda", "Marmolada" Dolomītalpos. Savā starpā savienoti četri lieli slēpošanas kūrorti. Ap 40 km garajā maršrutā pacēlāji izvietoti ļoti vienmērīgi. Trases relatīvi vieglas un vidēji grūtas. Priekšrocība — ja ceļu sāk pirms plkst. 10, dienas laikā var apslēpot apkārt visam kalnu masīvam. Līdz pat marta beigām slēpot varēs arī Itālijas Alpu kūrortos "Madonna di Campiglio", "Brixen-Plose", "Gitschberg", "Vals-Jochtal", "Kronplatz", "Livigno".

- Austrija. No Ziemassvētkiem katru nedēļu autobusi dosies uz Austrijas slēpošanas kūrortiem Insbruku, Kātreinu, Celamsē, Cillertāli- Hintertuksu, Badgašteinu, Hipaku, Mairhofenu, Langenfeldi. Iecienītā Austrijas Alpu slēpošanas vietā Soldena atrodas 85 km no Tiroles galvaspilsētas Insbrukas. 110 km nobraucieni, kuros dominē zilās un sarkanās trases (pa 42%). Tās apkalpo 36 pacēlāji. Netālajā Langenfeldē atpūtas iespējas papildina nesen atklātais ūdensparks.

- Skandināvija. Individuāli iespējams nokļūt slēpošanas centros Orē, Sālenā un Idrefjellē (Zviedrija), Himosā (Somija) un Hemsedālē (Norvēģija). Ore (640 km no Stokholmas) — lielākais savienoto trašu reģions Zviedrijā: 98 km, 49 pacēlāji. Ap Ores ezeru reljefs piemērots ģimeņu slēpošanai. Nedēļu ilga dzīvošana sešvietīgā mājiņā, sākot no Ls 170. Sālenā 108 trases, 77 pacēlāji. Sniega lielgabali garantē sniegu no 15. novembra līdz 1. maijam. Idrefjelle (460 km uz ziemeļiem no Stokholmas) īpaši piemērota bērniem — speciālas trases un atrakciju parks ar sniega tuneli un skulptūrām, izbraukumi suņu pajūgos. Slalomistiem (39 trases), distanču slēpotājiem (60 km un slēpošanas stadions). Himosa (220 km no Helsinkiem) — Latvijai tuvākais no lielajiem ziemas atpūtas centriem. 18 trases gan iesācējiem, gan "spiciem", 12 pacēlāji, no tiem trīs — bezmaksas. Piedāvā arī snovborda parku, kameru šļūkšanu, peldošo hidrotērpu atrakciju ledainā upē u. tml. Hemsedāle — 39 trases 600 — 1920 m augstumā, 17 pacēlāji. Reljefs ļauj izbaudīt svaigo sniegu ārpus sagatavotajām trasēm. Atsevišķi bērnu un iesācēju kalni.

- Polija. Tūrisma aģentūra "Lilami" (Brīvības ielā 46 — 1, tālr. 7288237) no 23., 28. decembra, 1. janvāra un turpmāk katru piektdienu piedāvā astoņas dienas atpūsties slēpošanas kūrortā "Škļarska Poremba", kas atrodas pie Čehijas robežas Karkonošas kalnos. 500 — 900 metrus virs jūras līmeņa atrodas vairāk nekā 20 km garas kalnu un 100 km distanču slēpošanas trases gan iesācējiem, gan profesionāļiem. Tūres cena ar divreizēju ēdināšanu, sākot no Ls 130. Cenā neietilpst pacēlāji. Papildu iespēja slēpot kūrortos "Karpač" un "Pedpodsņežka" (Čehija).

- Slovākija. Ceļojumu birojs "Fenikss" (Brīvības ielā 84, tālr. 7312234) par Ls 190 piedāvā 9 dienu slēpošanu populārajā Augsto Tatru kūrortā "Tatranska Lomnica". Uz Augstajiem Tatriem no 14. un 28. janvāra aicina arī "Skaisto skatu aģentūra" (Vecrīgā, Kungu ielā 8, tālr. 7221767). 9 dienu programma ar 6 dienām uz trases maksā Ls 232. Ceļazīmes cenā ietilpst visi izdevumi, izņemot pusdienas.

- Igaunija. 15., 29. janvārī, 12., 26. februārī un 5. martā ar "Skaisto skatu aģentūru" var doties vienas dienas ekspedīcijā izmēģināt ziemeļu kaimiņu slēpošanas trases "Kuutsemae", "Vaike Munamegi" Otepes ziemas sporta centrā. Bērniem paredzēti jautri nobraucieni "Snowtubing" trasē. Brauciena cena Ls 13.

- Krievija. Individuāli slēpot var arī Kaukāzā, Elbrusa rajonā, izmantojot vietējo sporta bāzu pakalpojumus. Pluss — iespēja baudīt svaigu, "retraku" nesablīvētu sniegu un neskartas dabas skatus. Mīnuss — zemais servisa līmenis, lēnie pacēlāji. Jāņem arī vērā, ka ar vilcienu vai lidmašīnu kalnam tuvumā piekļūt nevarēs. Būs nepieciešams iepriekš sarunāts vietējais transports.

Ar lidmašīnu

- Austrija. Tūroperators "Novatours" (A. Briāna ielā 9, tālr. 7361400) sadarbībā ar ceļojumu biroju "T.U.I." (K. Barona ielā 28, tālr. 7242429) piedāvā 25. decembrī, 1., 8., 15. janvārī lidot uz slēpošanas kūrortiem "Mayrhoffen", "Zell am Ziller", "Ischgl" un "Solden". Cena: no Ls 319 (ar dzīvošanu un brokastīm trīs * viesnīcā) līdz Ls 919 (četru * apartamentos). Cenā ietilpst arī lidojums Rīga—Minhene—Rīga un transferts no lidostas līdz kūrortiem un atpakaļ. Papildus jāmaksā lidostu nodevas (ap Ls 45), veselības apdrošināšana, pacēlāji. Šajos datumos lidojumi uz Minheni arī "Skaisto skatu aģentūrai" (no Ls 279), un tie būs iespējami vēl 29. janvārī un 5. februārī.

- Andora. Čārterreisus no Rīgas ar nosēšanos Barselonā piedāvā tūroperatori "Novatours" un "JTL", Tērbatas ielā 10/12 (tālr. 7505582). Ideāls reģions iesācējiem (zaļās trases) un vidējas klases (zilās trases) slēpotājiem. Uz robežas ar Franciju atrodas augstākais (2640 m v. j. l.) Pireneju kūrorts "Pasdelacasa-Graurog". Trašu garums 90 km. Maksimālais kritums 850 m, 30 pacēlāji. Piemērots profesionāļiem: 23 sarežģītas (sarkanās), 13 paaugstinātu grūtību pakāpes (melnās) trases. Nogāžu lejasdaļā ierīkota slaloma trase un trase nakts slēpošanai. Septiņās minūtēs no šī kūrorta pa tuneli var sasniegt "Soldeu-El Tarter": divi ar 3 km trošu ceļu savienoti ciematiņi ap1800 m augstumā. Kopējais trašu garums 90 km — puse gleznainos meža masīvos. Laba slēpošanas un snovborda skola.

"Arinsal" — 9 km no galvaspilsētas Andorras La Vellas un Spānijas robežas. Ļoti piemērots kūrorts ģimeņu atpūtai, jo trases visatšķirīgākajām prasmēm, pārsvarā zilās un sarkanās (pa 16), kopgarums 63 km, virsotņu kritums ap1000 m, 28 pacēlāji. Desmit dienu slēpošana Andorā ar "T.U.I." 29. janvārī un 8. februārī: no Ls 399 (divu * viesnīca) līdz Ls 809 (piecu * viesnīca). Šajos datumos un vēl 22. janvārī, 12. un 22. februārī ar "Skaisto skatu aģentūru" (no Ls 299).

- Itālija. Lidojumi uz Bergamo (no Ls 309) ar "Skaisto skatu aģentūru" paredzēti 19., 26. februārī un 5., 12. martā. "Livigno" ar "T.U.I." no Ls 329 (septiņas naktis numurā ar virtuvi).

Tūroperators "Impro ceļojumi" (Merķeļa ielā 13 — 122, tālr. 7221312) organizē čārterlidojumus uz slēpošanas kūrortiem "Valdifasa", "Valifjemmi", "Bornio" un "Livigno" caur Veronu. Birojs aicina lidot arī uz Slovākijas Augstajiem un Zemajiem Tatriem.

- Francija. Tūrisma firma "Averoja" (Miera ielā 15, tālr. 7339333) organizē čārterreisus no Tallinas. "Chamonix" (no Ls 396) — Alpu augstākās virsotnes Monblāna (4810 m v. j. l.) priekškalnēs. Te pieejams viens no pasaules garākajiem nobraucieniem (22 km).

"Meribel" (no Ls 375) — Savojas Alpos trīs ielejās ap 600 km gari nobraucieni. 200 pacēlāji, ar kuriem var nokļūt līdz 3200 m augstumam. 105 sarkanās trases, 88 zilās. Slēpju īre sešām dienām Ls 96. "Val d'Isere" (Ls 484) — trašu kopgarums 300 km, pārsvarā zilās trases. 100 pacēlāji. Nobraukt ar slēpēm līdz viesnīcai gandrīz neiespējami, jo lejup ved tikai vairākus kilometrus gara melnā trase. Papildus jāmaksā par pacēlāju kartēm un slēpju pārvadāšanu lidmašīnā (apmaksājot birojā, Ls 7 ekonomija).

- Bulgārija. Tūrisma aģentūra "LUTK" (Dzirnavu ielā 51 un Ģertrūdes ielā 9, tālr. 7365880) aicina slēpot uz Borovecu (Ls 260). Cenā iekļauta dzīvošana viesnīcā, ēdināšana, transferts no lidostas uz viesnīcu un atpakaļ. Pacēlāju karte ir lētāka nekā citos Eiropas slēpošanas kūrortos: 100 eiras par sešām dienām.

Slēpošanas ceļazīmes var iegādāties arī reģionos: tūrisma firmās "Via Bono" (Ogrē, Brīvības ielā 22, tālr. 5071900), "Ap sauli" (Liepājā, Fr. Brīvzemnieka ielā 38, tālr. 3429955), "Anita" (Liepājā, Raiņa ielā 43, tālr. 3425075), SIA "Mari" (Daugavpilī, Viestura ielā 25, 5420466), kā arī "Relaks Tūrē" (Ģertrūdes ielā 50, tālr. 7365888), "Jēkaba aģentūrā" (Torņa ielā 4, tālr. 7356222) un citās lielākajās tūrisma aģentūrās.

2004-12-10 Latvijas Avīze


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana